- De to eldste kablene til Danmark ble satt i drift i 1976 og 1977, og nærmer seg den tekniske levetiden på om lag 50 år. Som en del av arbeidet med å avklare hva som skal skje med dem har Statnett sendt melding til NVE, sier konstituert konserndirektør Nett, Christian Færø.

En melding er en tidlig varsling til samfunnet av mulige tiltak og behov for videre utredninger. NVE sender meldingen på høring og fastsetter et utredningsprogram som Statnett må gjennomføre, før det eventuelt sendes inn en konsesjonssøknad. Det er Energidepartementet som til slutt fatter vedtak om konsesjon.

­Statnett vurderer ulike traseer for strømforbindelsen mellom omformeranlegget og der kabelen kommer i land, både som luftledning og kabel i bakken. I tillegg ser Statnett på forskjellige steder kabelen kan komme i land og gå i sjø mellom Norge og Danmark, samt plasseringen av omformeranlegget i Kristiansand transformatorstasjon.

Vil utrede reinvestering

Statnett og danske Energinet har satt i gang et felles prosjekt for å se på mulige tekniske løsninger for en eventuell reinvestering av de to Skagerrak-forbindelsene SK1 og SK2. Arbeidene er i en tidlig fase og det vil ta tid før et beslutningsvalg kan tas.

Hovedbegrunnelsen for å vurdere en reinvestering er at forbindelsen bidrar til bedre utnyttelse av det samlede nordiske og europeiske kraftsystemet sammenliknet med en situasjon der forbindelsene ikke blir reinvestert.

 -Det nordiske energisamarbeidet er viktig for en sikker energiforsyning til lavest mulig kostnad for samfunnet. Statnett vurderer det som rasjonelt for det norske kraftsystemet å reinvestere de to eldste Skagerrak-forbindelsene. Samtidig vil en konsekvensutredning klargjøre alle sider ved å eventuelt reinvestere, sier Christian Færø.

Overføringskapasiteten mellom Norge og utlandet er i dag på rundt 9 GW. Dette bidrar til en sikker strømforsyning også i de tørreste årene og kaldeste periodene.

Viktig del av fremtidens kraftsystem

- Mellomlandsforbindelsene er en viktig del av fremtidens kraftsystem, og bidrar til bedre utnyttelse av det nordiske og europeiske kraftsystemet. Mellomlandsforbindelser skal gi gjensidig nytte for landene som er knyttet sammen. Norge går mot en svekket kraftbalanse, og alternativet til utveksling av kraft med utlandet er å bygge ut mer kraft og nett i Norge, sier Færø

Skagerrakforbindelsene har i dag en samlet kapasitet på om lag 1700 MW, hvorav kapasiteten på SK1 og SK2 utgjør 500 MW. Kapasiteten på en eventuell reinvestering må utredes nærmere.

Reinvestering i SK1 og SK2 vil i liten grad utløse nye tiltak i transmisjonsnettet utover det Statnett allerede planlegger for i arbeidet med målnettet i områdeplanene.

Anslått kostnadsramme på 10 - 16 milliarder 

Statnett anslår at samlet investeringskostnad for en eventuell reinvestering vil ligge mellom 10 og 16 milliarder kroner, hvorav Statnetts andel er om lag halvparten. I tillegg kommer lønns- og prisstigning, valutaavsetninger og finanskostnader. Dersom det blir besluttet å sende konsesjonssøknad, vil det foreligge grundigere vurderinger av tekniske løsninger og prosjektgjennomføring, som vil gi et mer nøyaktig kostnadsestimat.

- Det er mange land som investerer i strømnettet og det er derfor vanskelig å si hvordan prisnivået i markedet vil utvikle seg. Endelig investeringskostnad vil være et resultat av leverandørmarkedet og valg av løsninger, forklarer Christian Færø.

I meldingen omtaler Statnett også nullalternativet, som er å ikke reinvestere Skagerrak-forbindelsene, men å drifte forbindelsene til de havarerer og deretter sanere dem. De når sin estimerte levetid i 2026 og 2027, og vil være i drift så lenge det er teknisk og økonomisk forsvarlig. Ved å ikke reinvestere de to kablene vil samlet kapasitet mellom Norge og Danmark gå fra 1700 MW til 1200 MW etter endt levetid for SK1 og SK2.