I juni i år mottok Statnett vedtak fra NVE på vår endringssøknad for Åfjord-Snilldal, hvor Statnett fikk tillatelse til endringer i konsesjonen for bygging og drift av ny 420 kV kraftledning Åfjord-Snilldal. I samme vedtak avslo NVE Statnetts søknad om ny ekspropriasjonstillatelse for anleggene.

- Det er viktig å presisere at vi påklager ikke vedtaket fra NVE fordi vi ikke ønsker å finne løsninger som vil redusere virkningene for reindriften. Denne dialogen er allerede i gang, og vi har tro på at vi vil komme frem til løsninger som Sør-Fosen sijte og Statnett kan være enige om, sier konstituert konserndirektør Christian Færø.

Prinsipiell begrunnelse

Færø sier videre at bakgrunnen for klagen på vedtaket fra NVE er prinsipiell, blant annet fordi vedtaket er et brudd på dagens praksis. At det skal være forhandlet med grunneiere og rettighetshavere før søknad om ekspropriasjonstillatelse, er en uhjemlet praksisendring som i betydelig grad vil forsinke fremtidige prosjekter.

Den andre begrunnelsen er at de siste 15 år med GPS-forskning viser at kraftledninger normalt har begrensede virkninger for reindrift i driftstid. NVE legger i dette vedtaket avgjørende vekt på at kraftledningene kan ha negative effekter. Dersom denne terskelen legges til grunn i andre kraftledningsprosjekter vil det bli mer krevende å etablere nytt strømnett fra Trøndelag og nordover som er planlagt i årene fremover.

Det er også uheldig at NVE ikke har bedt Statnett kommentere på sentrale forhold som kom fram i deres konsultasjonsmøte med reindriften. 

Kraftledningen Åfjord-Snilldal berører omtrent 220 grunneiere i tillegg til Sør-Fosen sijte. Vedtaket fra NVE medfører at Statnett må inngå minnelig avtale med samtlige grunneiere før byggingen kan starte.

- Vi mener det ikke vil være mulig å erverve nødvendig grunn og rettigheter fra et så høyt antall berørte parter uten ekspropriasjonstillatelse. I realiteten innebærer avslaget om ekspropriasjon at prosjektet ikke vil la seg gjennomføre, forklarer Færø.

Viktig forbindelse for det norske kraftsystemet

En sterkere strømforbindelse som vil knytte nord og sør bedre sammen via en sjøkabel i Trondheimsfjorden er veldig viktig for det norske kraftsystemet. Den bidrar til økt forsyningssikkerhet, økt nord-sør kapasitet i nettet og næringsutvikling.

Alternativet til å bygge Åfjord-Snilldal, som er om lag 60 kilometer lang trasé, er å erstatte eksisterende kraftledning fra Tunnsjødal nord i Trøndelag ned til Surnadal i Møre og Romsdal. Denne strekningen er omtrent 300 km, noe som vil innebære et større arealinngrep.

- Statnett vil parallelt med klagen fortsette dialogen med grunneiere og Sør-Fosen sijte med hensikt å oppnå minnelige avtaler og opprettholde fremdriften i prosjektet, avslutter Færø.