Tiltakene vil være både fysiske og digitale. Vi må sikre god kontroll på kostnader og progresjon. Samtidig skal vi gjennomføre utbyggingen på en måte som ivaretar klima, natur og folk.  

Vi skal planlegge og bygge raskere gjennom å: 

  • Prioritere utbyggingstiltak for å sikre transportkanaler og målnett i 2045
  • Pakke tiltak for effektiv gjennomføring i tråd med områdeplaner og systemutviklingsplan
  • Redusere tid og kost gjennom standardisering, digitalisering og strategisk leverandøroppfølging 
  • Forberede kraftsystemet for tilknytning av havvind
  • Velge bærekraftige materialer og løsninger
  • Fremme samarbeid   

Prioritere utbyggingstiltak for å sikre transportkanaler og målnett i 2045

Målet for utbygging av transmisjonsnettet er fremstilt som et målnett i 2045. Når det er bygget vil vi kunne håndtere et mye større volum av kraftforbruk og kraftproduksjon, og vi har redusert prisforskjellene mellom prisområdene.

Vi prioriterer å bygge ut og reinvestere i transportkanalene. Disse knytter sammen landsdeler, produksjon og forbruk, og er viktig for forsyningssikkerheten. Når vi gjør reinvesteringer, vil vi oppgradere fra 300kV til 420kV.   

Pakke tiltak for effektiv gjennomføring i tråd med områdeplaner og systemutviklingsplan  

Tiltak skal pakkes hensiktsmessig innenfor geografiske områder eller prosjekttyper for effektiv gjennomføring av prosjekter. Prioriterte områder og tiltak fra systemutviklingsplanen vil være førende for pakking og gjennomføring av både fysiske og digitale tiltak.

Effektiv prosjektgjennomføring skal sikres gjennom standardiserte løsninger og en enhetlig prosjektmodell i tråd med beste praksis.  

Redusere tid og kost gjennom standardisering, digitalisering og strategisk leverandøroppfølging   

Vi skal standardisere nettutbyggingen gjennom bruk av digitale modeller og ferdige byggeklosser, slik at vi bygger på samme måte hver gang.

Vi skal sikre vår attraktivitet som langsiktig kunde i leverandørmarkedet gjennom å pakke større forespørsler, standardisere basert på leverandørenes produkter og øke volum på innkjøpte komponenter.    

Forberede kraftsystemet for tilknytning av havvind  

Statnett er systemansvarlig og har ansvaret for å planlegge nettet til havs. Energidepartementet legger til grunn at eventuelle hybride nettløsninger skal bygges, eies og drives av Statnett.  

Regjeringen har ambisjon om å tildele arealer tilsvarende 30 GW havvind innen 2040. Statnett skal forberede kraftsystemet på land til å ta imot den havvinden som potensielt skal bygges ut. Vi planlegger videre for å kunne bygge ut eventuelle hybride nettløsninger i fremtiden.   

Velge bærekraftige materialer og løsninger  

Vi skal realisere målnettet på en måte som ivaretar mennesker og natur i verdikjeden, og som kutter utslipp i tråd med Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

Vi skal sikre interessene til menneskene og naturen der vi bygger gjennom å vurdere virkninger tidlig for å unngå og minimere negativ påvirkning. Videre skal vi redusere areal- og materialbruk, tilrettelegge for sirkulære materialstrømmer, og ha høy sorteringsgrad av avfall i prosjektene.

Vi skal jobbe strategisk og langsiktig med våre leverandører for å sikre oss tilgang på bærekraftige løsninger.  

Fremme samarbeid   

Vi skal jobbe koordinert, prioritert og systematisk med rammebetingelser – nasjonalt og europeisk. Vi har tett dialog med Energidepartementet og NVE knyttet til konsesjonsprosessene. For å øke utnyttelsen av det samlede kraftnettet vil Statnett samarbeide med lokale nettselskaper for å bedre håndtere flaskehalser i regionalnettet.

I prosjektviklingen er samarbeid med lokale, regionale myndigheter og lokalsamfunn sentralt. Vi vil fortsette med konstruktiv dialog i europeisk utvikling for å sikre at det tas hensyn til det norske kraftsystemet. Vi skal utvikle og pleie samarbeid for å oppnå økt gjennomslag.