For å spesifisere når Statnett vurderer det aktuelt å utrede kabel som alternativ, har vi utarbeidet prinsipper som utgangspunkt for vår planlegging og våre søknader om konsesjon.

Det er imidlertid myndighetene (Norges vassdrags og energidirektorat og Energidepartementet) som beslutter hva som skal bygges i hvert enkelt tilfelle.

Unntakene i Stortingsmelding 14 (2011-2012)

Utredning av kabel som alternativ til luftledning

Basert på unntakene som er beskrevet over, vil Statnett vurdere å utrede kabel som alternativ til luftledning dersom:

  1. En luftledning må krysse tettbebygde områder på mer enn 50 km2. Se SBB sin definisjon for tettsteder nederst.
  2. Luftledning kan skjemme kulturminner av stor nasjonal verdi.
  3. Luftledning kan føre til konflikter med særlig sårbare naturverdier.
  4. Luftledning kan føre til utilbørlig konflikt med eksisterende arealbruk.
  5. Det er relevant for å ivareta robusthet for forsyningssikkerhet ved ekstraordinære hendelser.
  6. Det søkes alltid konsesjon basert på samfunnsmessig rasjonalitet.

Selv om Statnett utreder bruk av jord- eller sjøkabel i et utbyggings prosjekt, vil det ikke automatisk bli sendt melding eller søkt konsesjon for kabelalternativer. I tillegg til svarene som utredningene gir, vil et viktig prinsipp være at tiltaket er samfunnsøkonomisk rasjonelt.

Det er myndighetene som gir tillatelse til å bygge.

Jord- og sjøkabler og sårbare naturverdier

Argumenter for å bygge kabel i stedet for luft er ofte for å bevare natur. Kabler i jord kan gi store konsekvenser for sårbar natur, men kan også unngå eller redusere påvirkning på sårbare naturverdier.

  • Ved kabling kan det være utfordrende å komme utenom spesielt sårbar natur på et lengre strekke på grunn av de store inngrepene et kabelanlegg medfører. Det er større fleksibilitet når vi bygger ledning som kan føres over naturområder.
  • Andre ganger vil kabling kunne unngå eller redusere påvirkning på spesielt sårbare naturverdier som, for eksempel kabling av eksisterende 132 kV gjennom deler av Stabbursdalen i Finnmark for å redusere antall barrierer for den beskyttede dverggåsa.

Statistisk sentralbyrås definisjon av tettsted

En hussamling skal registreres som tettsted dersom det bor minst 200 person der. Avstanden mellom husene skal ikke overstige 50 meter, men for noen arealkrevende bygningstyper som boligblokker, industribygg, kontor, forretningsbygg, skoler, sykehus osv. kan avstanden økes til 200 meter.

Tilgrensede bebygde og opparbeidede områder som parker, idrettsanlegg og industriområder skal være del av tettstedet.