Gjennom kapasitetsmekanismer får aktører en tilleggsbetaling utover markedspris for å ha produksjon eller forbruksreduksjoner tilgjengelig ved behov, for å sikre balanse mellom produksjon og forbruk. Slike markeder blir stadig viktigere med et europeisk kraftsystem som i økende grad er basert på fornybar energi.

Det britiske kapasitetsmarkedet er åpen for deltagelse også fra utlandet, og er utformet slik at det er selve mellomlandsforbindelsen som kan delta med kapasitet. Storbritannia kjøper inn kapasitet gjennom årlige auksjoner, som gjennomføres fire år før leveringsåret.

Flyten på NSL påvirkes ikke av deltagelse i det britiske kapasitetsmarkedet, og kravet til leveranse av kapasitet oppfylles i utgangspunktet gjennom den ordinære handelen i markedet. Når det er knapphet på kraftproduksjon i Storbritannia reflekteres det normalt sett i høyere kraftpriser der enn i Norge, og dermed britisk kraftimport.

- I et europeisk kraftsystem med mye fornybar kraftproduksjon gir utveksling av kraft bedre utnyttelse av ressursene, økt forsyningssikkerhet og muligheter for lønnsom handel. Deltagelse i det britiske kapasitetsmarkedet øker lønnsomheten av NSL-forbindelsen. Så langt har dette gitt store inntekter til Norge, som kommer på toppen av handelsinntektene. Dette kommer norske strømkunder til gode gjennom at nettleia blir lavere enn hva den ellers ville vært, sier Statnetts konserndirektør for Kraftsystem og marked Gunnar G. Løvås.

Statnett og partner National Grid Ventures deltar sammen i det britiske kapasitetsmarkedet, og har gjort det i flere år. Auksjonen for leveringsåret 2028-29 fant sted i mars i år, og klarerte på £60/kW. I auksjonen fikk NSL delta med 1050 MW (1 MW = 1 000 kW). Dette gir Statnett og National Grid Ventures en samlet inntekt på 63 millioner pund, som utbetales i leveringsåret. Statnetts andel er halvparten av dette, og utgjør rundt 430 millioner kroner med dagens valutakurs. Dette tilfaller norske strømkunder gjennom reduksjon av Statnetts tariffer.  Totalt er Statnetts andel av inntektene fra kapasitetsauksjonene som er gjennomført frem til nå på litt over 2 milliarder kroner. 

Inntektene fra deltagelse i kapasitetsmarkedet kommer på toppen av flaskehalsinntektene fra forbindelsen. Så langt siden NSL ble satt i drift er disse rundt 625 millioner euro, tilsvarende over syv milliarder kroner med dagens valutakurs.