Kraftmarkedsrapporten gir en innføring til-, og ser på utviklingen i døgn- og intradagmarkedet, balansemarkedet og det finansielle kraftmarkedet. Statnett tar sikte på å publisere tilsvarende rapport årlig framover.
- Kraftmarkedet spiller en avgjørende rolle for at vi både skal ha et sikkert og effektivt kraftsystem. Gjennom å sammenstille informasjon om markedsutviklingen og forklare sammenhenger ønsker vi å berede grunnen for god dialog om hvordan kraftmarkedene kan videreutvikles for å imøtekomme samfunnets behov, sier konserndirektør for Kraftsystem og Marked Gunnar G. Løvås.
Store endringer i 2024
I driften av kraftsystemet var idriftsettelsen av flytbasert markedskobling en viktig begivenhet i fjor. Flytbasert markedskobling er en ny måte å fastsette kapasitet til overføring av strøm mellom områder som er nærmere de fysiske realitetene og som ser hele strømnettet i sammenheng.
Gjennom at faktiske begrensninger i nettet oppgis direkte til markedet får man flere handelsmuligheter og en mer effektiv og samfunnsmessig rasjonell nettutnyttelse. Foreløpige resultater viser betydelig mer flyt på sentrale forbindelser i Norge og Norden.
I det finansielle kraftmarkedet etablerte Statnett en pilot for auksjon av EPAD-kontrakter i 2024. Piloten gir bedre mulighet prissikring, gjennom en kontraktstype basert på prisdifferansen mellom systemprisen og prisen i det aktuelle prisområdet.
- Det var et intensivt arbeid i 2024 for å få på plass EPAD-piloten. Det har vært god interesse for ordningen. Statnett har foreslått det som et varig tiltak, som svar på RME sitt pålegg om å etablere prissikringsmuligheter, dersom ikke evalueringen av piloten tilsier noe annet, sier Løvås.
Trenden med vekst i handelen i intradagmarkedet de siste årene fortsatte i 2024. Veksten i fjor var spesielt drevet av økning i volumene i prisområde NO2 (Sørvest-Norge).
I juni 2024 startet Statnett opp intradagauksjoner i Norge. Auksjonene skal bidra til bedre likviditet og dermed mer effektiv prissetting i intradagmarkedet, og gjør det enklere for flere aktører å delta.
Det er også en markant økning av reservevolumene i balansemarkedet. Stadig større andel vind og sol-kraft gir en generell økning i ubalansene, og minstekravene til tilgjengelige reserver er skjerpet. I 2024 ble det kjøpt inn større volumer i kapasitetsmarkedene enn tidligere, og det var nødvendig med mer aktivering av reserver for å holde balansen.
I fjor ble det etablert et norsk kapasitetsmarked for mFRR (tærtierreserver) for å understøtte overgangen til automatisert balansering og økte behov for reserver fremover. Statnett jobber også videre med å øke likviditeten i reservemarkedene gjennom å gjøre det enklere å delta, og ved å legge til rette for lønnsom deltagelse fra nye aktører.
- Vi har all grunn til å forvente at aktivitetsnivået og tempoet i utviklingen av kraftsystem og kraftmarkedene vil holdes oppe i årene fremover. I 2025 har vi allerede passert flere milepæler som vil være viktig i gjennomgangen av inneværende år. Blant annet er automatisert balansering satt i drift, det blir finere tidsoppløsning i energimarkedene - noe som alt er innført i år for intradagmarkedet og vi jobber kontinuerlig for å tilknytte mer kraftforbruk og produksjon. For at kraftmarkedsrapporten 2025 skal bli best mulig vil vi gjerne ha tilbakemeldinger og forbedringsforslag til årets rapport, avslutter Løvås.