Statnett har oppdatert områdeplanen for Oslo, Akershus og Østfold som beskriver en trinnvis utvikling av transmisjonsnettet i området. Dette er et område som består av mye gammelt nett og anlegg som må oppgraderes for å sikre trygg strømforsyning og et mer robust strømnett. Det neste tiåret skal de eldre delene av transmisjonsnettet i området oppgraderes fra 300 kV til 420 kV. Spenningsoppgraderingen vil øke kapasiteten i nettet slik at nytt forbruk og produksjon kan koble seg til strømnettet og kraften kan overføres dit den trengs mest. 

Oslo, Akershus og Østfold er et område med høyt alminnelig strømforbruk, og det er stor variasjon mellom sesongene med høyt forbruk på vinterstid, når behovet for oppvarming er størst. Samtidig er dette et område som er avhengig av å importere strøm fra andre deler av landet hele året. Kraftproduksjonen i området, hovedsakelig uregulerbar elvekraft, dekker rundt ti prosent av strømforbruket og resten må importeres. Nettet i området fungerer også som en gjennomfartsåre i kraftsystemet, hvor det transporteres mye kraft fram og tilbake mellom områdene rundt. Området har lite kraftintensiv industri, sammenlignet med andre deler av landet.

Flere tiltak for å fornye nettet pågår

For at kapasitetsløftet fra 300 kV til 420 kV skal kunne skje innen 2040 i hele Stor-Oslo, må flere prosjekter ferdigstilles innen 2035. Statnett har de siste årene satt i gang flere tiltak for å fornye transmisjonsnettet i området. Strømkabelforbindelse mellom Sogn og Smestad i Oslo er ferdigstilt, inkludert oppgradering av begge transformatorstasjonene. Nye Hamang transformatorstasjon i Bærum og kontrollanlegg i Halden ble satt på drift i 2024. Tunnelarbeidene for ny strømkabelforbindelse mellom Sogn og Ulven i Oslo er under bygging.

I år har Statnett startet byggearbeidene med å utvide Frogner transformatorstasjon i Lillestrøm, etablere Langerud koblingsstasjon i Vestby og å bygge ny transformatorstasjon på Liåsen sør i Oslo. Statnett har siden forrige områdeplan fått tillatelse til å utvide Ulven transformatorstasjon i Oslo og bygge kabelforbindelse mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo, som erstatning for dagens luftledning. (Se oversikt over alle prosjekter i byggetrinn 1 og 2 i faktaboks). 

—  Alle tiltakene i første og andre byggetrinn i områdeplanen må være ferdigstilt for å muliggjøre det store kapasitetsløftet fra 300 kV til 420 kV for hele området. Vår plan er å få til dette innen 2035, men erfaring tilsier at det ofte tar lang tid å gjennomføre prosjekter i dette området på grunn av høy kompleksitet, mange berørte interessenter og krevende tillatelsesprosesser. Samtidig vil hvert enkelt tiltak bidra til økt kapasitet underveis i perioden, også før spenningen heves til 420 kV, sier konserndirektør for kraftsystem og marked, Gunnar Løvås.

Statnett samarbeider med nettselskapet Elvia om å finne gode løsninger i de ulike prosjektene. Elvia har også flere egne prosjekter i dette området for å styrke regionalnettet. 

Mange planer om nytt forbruk og ny produksjon

I Statnetts analyse av høy forbruksvekst på Østlandet. vurderer vi at det er mulig å reservere opptil 1500 MW til nytt strømforbruk på Østlandet utover det som allerede er reservert i dagens og planlagt nett. En viktig forutsetning er at det er kapasitet i nettet lokalt der kunden ønsker tilknytning. For Oslo, Akershus og Østfold kan vi reservere inntil 500 MW nytt forbruk lokalt i planlagt nett. Flere kunder som ønsker tilknytning har høsten 2024 fått brev fra Statnett om at de har fått reservert kapasitet i nettet.

På produksjonssiden har Statnett reservert kapasitet til i underkant av 30 MW ny solkraft. Det er mange som ønsker nettilknytning for å etablere ny kraftproduksjon, til sammen over 2000 MW i dette området. Ny innmeldt produksjon er i all hovedsak solkraft, i tillegg til noe uregulerbar vannkraft og vindkraft. 

—  Å få på plass ny kraftproduksjon er positivt for energibalansen på Østlandet, og både vindkraft og regulert vannkraft kan være positivt for effektbalansen på vinterstid i dette området. Om våren og sommeren er nettet allerede fullt utnyttet i noen områder fordi forbruket er lavere og vi allerede har høy produksjon fra uregulerbar vannkraft. Det betyr at tilknytning av solkraft er ekstra utfordrende på Østlandet. Statnett vurderer nå hvor mye produksjon vi kan tilknytte i dagens og planlagt nett, sier Løvås.

Forbruk og produksjon under 5 MW kan knyttes til strømnettet uten nærmere godkjenning fra Statnetts side. For slike kunder er det nok å avklare kapasitet med lokalt nettselskap.

Utreder kabel og luftledning for Oslo øst

Statnett har startet planleggingsarbeidet med å fornye strømforbindelsen for sørlige del av Lillehammer-Oslo-prosjektet, det vil si strekningen fra Gran i Innlandet til Oslo Øst. Statnett utreder både kabel og luftledning gjennom Groruddalen når vi vurderer hvordan det fremtidige strømnettet i Oslo Øst kan se ut. Et kabelalternativ vil innebære en ny kabelforbindelse på strekningen mellom Ulven, Furuset og Nye Røykås. Et luftledningsalternativ vil innebære fornyelse av dagens kraftledning gjennom Groruddalen via Furuset til Ulven.

Videre prosess er at Statnett vil utarbeide en melding (tidlig varsling av mulige tiltak), som vil bli sendt til myndighetene. Myndighetene vil deretter sende meldingen på offentlig høring hvor alle kan komme med innspill til hvilke temaer som bør utredes i det videre arbeidet. 

Prosjekter som pågår og forventes ferdig innen 2030 og mellom 2030-2035. Les mer om alle fire byggetrinn i områdeplanen.

Prosjekt

Beskrivelse

Kommune

Status

Trinn

Sogn-Ulven

Fornye gamle kabler i grøft med nye kabler i tunnel

Oslo

Tunnelarbeidene startet opp i 2023. Prosjektet skal ferdigstilles i 2029.

1

Frogner transformatorstasjon

Fornyelse av stasjon som gir økt transformeringskapasitet

Lillestrøm

Anleggsarbeidene startet opp i desember 2023.

1

Langerud koblingsstasjon  (Tegneby)

 

 

Fornyelse – ny stasjon som erstatter 420 kV-anlegg på Tegneby pga alder og teknisk tilstand.

Vestby

Anleggsarbeidene startet opp i oktober 2024.

1

Hamang-Bærum-Smestad

Ny kabel i grøft og tunnel som bidrar til økt kapasitet internt i området og sikrere drift. 

Bærum, Oslo

Energidepartementet fattet vedtak i april 2024.  Statnett skal utarbeide en detaljplan som må godkjennes av myndighetene.  

1

Liåsen transformatorstasjon

Etablere ny transformatorstasjon ved Klemetsrud i Oslo. Viktig for strømforsyningen sør for Oslo og Follo og legger til rette for økt forbruk  

 

 

 

Oslo

Byggearbeidene startet opp i oktober 2024.  

1

Bærum stasjon

Utvidelse og forberedelse av stasjonen for 420 kV-drift.

Bærum

Statnett jobber med konsesjonssøknad for å utvide og bygge om Bærum transformatorstasjon.

1

Hasle

Økt transformering utløst av forbruksvekst i området

Sarpsborg

Statnett jobber med løsningsvalg for økt transformering.

1

Ulven transformatorstasjon

Fornyelse stasjon

Oslo

Statnett fikk konsesjon til å fornye Ulven transformatorstasjon i 2023. Detaljplanen er til behandling og må godkjennes av NVE før arbeidene kan starte opp.  

1

Nye Røykås

Fornyelse stasjon

Lørenskog

Det jobbes med løsningsvalg og lokasjon for nye Røykås

2

Langerud-Hasle

Fornyelse ledning

Vestby/Våler/Sarpsborg

Oppstart besluttet

2

Utvidelse Langerud

Klargjøre stasjon for Langerud-Hasle og øke nedtransformering mot regionalnettet

Vestby

Systemløsningen må utarbeides i samarbeid med Elvia og avhenger av forbruksplaner i området.

 

2

Ulven-Furuset

Fornyelse ledning eller bygge kabel

 

Oslo

Prosjektet starter opp mellom 2025-2026. Forventet ferdig 2030-35.

2

Furuset-Frogner/Røykås

Oppisolering/5 km ny ledning for 420 kV drift Furuset-Frogner eller kabel Furuset-Røykås

 

Oslo/Lørenskog

Prosjektet starter opp mellom 2025-2026. Forventet ferdig 2030-35.

2