- Dette er en stor endring i kraftsystemet i hele Norden, og noe vi har jobbet lenge for å få på plass. Statnett skal drive kraftsystemet i Norge mest mulig effektivt. Med flytbasert markedskobling vil faktiske kapasiteter og begrensinger i nettet oppgis direkte til markedet. Dermed kan den fysiske nettkapasiteten utnyttes bedre og mer fleksibelt. Metoden vil gi en mer effektiv drift av strømnettet og bedre forvaltning av energiressursene våre, sier konserndirektør for Systemdrift i Statnett Peer Olav Østli.

Fram til nå har de systemansvarlige selskapene i Norden (TSOene) manuelt beregnet kapasiteten for utveksling av strøm mellom områder (Net Transfer Capacity-metoden). Økt produksjon fra uregulerbare energikilder, mer fleksibelt energiforbruk og økt kraftutveksling gjør at det nordiske kraftsystemet blir mer komplekst. Det har derfor blitt stadig mer utfordrende å sette riktig kapasitet.

Med flytbasert markedskobling kan kapasitetene bestemmes mer presist og med en felles og koordinert metode for de nordiske landene. Resultatene fra testingen viser at nettet utnyttes bedre. 

- Tidligere har vi beregnet hvor mye overføringskapasitet som skal være tilgjengelig for markedet mer manuelt, og vi må ha sikkerhetsmarginer for å håndtere mange ulike flytmønstre. Flytbasert markedskobling gjør at overføringskapasiteten kan settes mer presist og at hele overføringsnettet sees i sammenheng. Dermed får man overført mer strøm og samtidig ivaretatt forsyningssikkerheten, fortsetter Østli.

Den nærmeste tiden vil det være økt oppmerksomhet hos de nordiske TSOene for å sikre at systemet fungerer som det skal og rette eventuelle feil som kan oppstå.

- Det kommer fortsatt til å pågå utvikling av systemet framover. Erfaringene vi får fra skarp drift vil vi bruke til å optimalisere metoden. Vi forventer at det er potensial for å hente ut enda større effektiviseringsgevinster over tid, sier Østli.

Utjevning av prisforskjeller

Testingen viser at prisforskjellene i ulike deler av Norge og Norden blir mindre med flytbaserte markedskobling, sammenlignet med tidligere. Dette indikerer at flaskehalsene i strømnettet løses mer effektivt. I dagens situasjon tilsier dette at prisen i nord går noe opp, og prisen i sør noe ned. 

- Hvilke områder som får høy og lav pris relativt til hverandre vil variere over tid, avhengig av energisituasjonen i de ulike områdene. Det er vanskelig å fastslå hva priseffekten av overgangen til flytbasert vil være framover, men bedre utnyttelse av nettet i Norge og Norden innebærer at prisforskjeller jevnes ut. Flytbasert markedskobling er nødvendig for driften av fremtidens kraftsystem og resultatene fra testingen viser at det er samfunnsmessig rasjonelt, avslutter Østli.

Metoden innebærer at de forskjellige kraftsystemene i Norden modelleres på samme måte og at komplekse sammenhenger i kraftsystemet oversettes til effektive algoritmer. Det er også utviklet IT-løsninger og styringsprosesser for å drifte systemet. 

Digitalisering og automatisering er nødvendig i fremtidens kraftsystem, og flytbasert markedskobling er en del av denne utviklingen. Innføringen er en forutsetning for automatisert balansering og innføringen av 15-minutters tidsoppløsning i energimarkedet.

Spørsmål om det nordiske prosjektet kan rettes Erik Ek, leder av styringsgruppen. Han kan kontaktes via Svenska kraftnäts pressekontor, på telefon +46 10 475 80 10 og e-post: press@svk.se.