Ved Sauda på Vestlandet møter et sterkt 420 kV nett i sør et svakt 300 kV nett mellom Sauda og Sogndal. De to siste vintrene har det vært en betydelig flaskehals i Sauda, blant annet når det har vært import på mellomlandsforbindelsene og høy kraftflyt på Vestlandet. I perioder har det vært nødvendig å redusere importen og gjøre andre forebyggende tiltak av hensyn til forsyningssikkerheten.

- Statnett jobber målrettet med å utnytte kapasiteten i eksisterende nettanlegg mest mulig effektivt. Kraftsystemet er i rivende utvikling, og behovet for å overføre strøm mellom ulike områder er stadig økende. Det å bygge nytt strømnett tar tid, og innebærer inngrep som skal avveies på en god måte. Derfor må vi hele tiden se på mulighetene for å utnytte de anleggene vi allerede har bedre, sier Christian Færø, konstituert konserndirektør for Nett i Statnett.

Tiltakene øker kapasiteten i nettet

Tidligere i år redegjorde Statnett for planlagte tiltak som bidrar til bedre utnyttelse av strømnettet i Sør-Norge på kort og lang sikt. Flere av disse tiltakene har nå kommet på plass.

Temperaturoppgradering av 300 kV-ledningen Sauda-Blåfalli er nå ferdig, og vil øke kapasiteten med om lag 100 MW. Statnett har fått innvilget dispensasjon fra DSB fra gjeldene krav for bakkeavstand for eldre 300 kV-ledninger, og kan benytte tidligere krav der dette er forsvarlig. Dette bidrar til at arbeidet med temperaturoppgradering blir noe enklere å gjennomføre.

I en prøveperiode vinteren 2024-2025 tillates økt utnyttelse av transformeringskapasiteten i Sauda stasjon. Ved å utnytte vintertemperaturer i større grad og gjennom å tillate økt overlast i kortere perioder i en eventuell feilsituasjon, kan kapasiteten økes med om lag 200 MW sammenlignet med foregående vintre. I fjor var den maksimale kapasiteten i Sauda stasjon rundt 1150 MW, mens vi nå har klart å øke denne kapasiteten til 1 360 MW.

- Hver eneste megawatt teller. Vi arbeider hele tiden med å identifisere og gjennomføre hensiktsmessige tiltak i driften og i anleggene våre, og henter ut gevinstene fortløpende. I sum kan vi slå fast at kapasiteten i området vil være betydelig større denne vinteren enn tidligere. Dette gir markedet større mulighet for å få den billigste kraften fram til forbrukerne og redusere prisforskjeller i Norge, sier Christian Færø.

Andre tiltak som er etablert er innføring av Dynamic Line Rating (DLR) på 300 kV-ledningene Sauda-Blåfalli, Blåfalli-Mauranger og Mauranger-Samnanger. 29. oktober ble flytbasert markedskobling innført. Dette er en metode der man benytter prisområder sammen med mer detaljert informasjon om det fysiske strømnettet for å angi, beregne og utnytte overføringskapasitet til kraftmarkedet bedre. Resultatene så langt viser at flytbaserte markedskoblingen virker bra og i større grad klarer å utnytte den tilgjengelige nettkapasiteten, sammenlignet med tidligere.

Planer for å styrke nettet framover

- Parallelt med effektivisering av eksisterende nett planlegger og gjennomfører Statnett nødvendige tiltak i nettet på lang sikt.  Kortsiktige tiltak avhjelper situasjonen her og nå, og har relativt lave kostnader og kort ledetid. Samtidig er det et betydelig behov for større og mer tidkrevende oppgraderinger av eksisterende ledninger og bygging av nytt nett for å legge til rette for økt kraftflyt, elektrifisering, ny næringsvirksomhet og ny kraftproduksjon, avslutter Færø.

Statnetts nettutviklingsplaner på lengre sikt er nærmere beskrevet i Områdeplanene. For Sør-Vestlandet er spenningsoppgradering fra 300 kV til 420 kV gjennom bygging av nytt nett viktig. Planer for oppgradering av ledningene mellom Sauda i Rogaland via Blåfalli, Mauranger og Samnanger til Øygarden i Vestland fylke er nå på høring i regi av NVE, med høringsfrist 16. Januar 2025.