Nøkkeltall fra 2024:
- Kvinneandel: 28,2%
- Engasjementsscore: 7,9 av 10
- Antall dialogmøter med berørte lokalsamfunn: 10
Vi skal:
- Jobbe for anstendig arbeidsforhold
- Jobbe for å fremme likestilling, mangfold og inkludering
- Ivareta hensynet til våre berørte interessenter, minoritetsgrupper og urfolk, hvor dialog er en viktig forutsetning for gode løsninger og sameksistens
- All dialog og samhandling med urfolk skal skje i tråd med folkerettens regler om urfolk og minoriteter
Egne ansatte
Egne ansatte er grunnmuren i vår virksomhet, og deres trivsel og engasjement er avgjørende for Statnett. Å fremme likestilling, mangfold og inkludering er derfor ikke bare et etisk ansvar, men også en strategisk fordel. Statnett jobber for å skape et arbeidsmiljø som verdsetter og omfavner ulike perspektiver.
Et miljø hvor ansatte føler seg respektert og inkludert, uavhengig av kjønn, etnisitet, alder, seksuell orientering, funksjonsevne eller andre ulikheter. Les Statnetts redegjørelse i henhold til likestillings- og diskrimineringslovens § 26 (arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt, ARP).
Statnett skal være en sikker arbeidsplass. Vi jobber for å forhindre enhver ulykke og skade på personell, og vektlegger dette spesielt fordi vi har aktiviteter som innebærer høy personrisiko.
Statnetts virksomhet fører også med seg en risiko for negativ påvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi jobber derfor aktivt for å ivareta dette, både i egen virksomhet og i hele verdikjeden vår. Les mer om vårt HMS-arbeid.
Ansatte i verdikjeden
Tempoet i nettutbyggingen økes i Norge og resten av verden for å få til den grønne omstillingen. Resultatet er et krevende leverandørmarked for Statnett med høy etterspørsel og globale leverandørkjeder som påvirker ansatte i verdikjeden.
Risiko for brudd på menneskerettighetene og dårlige arbeidsforhold øker og forekommer i flere deler av leverandørkjeden. Blant annet i forbindelse med uttak av mineraler, produksjon av komponenter og ved bruk av utenlandsk arbeidskraft ved utbygging av nettet.
Omstillingen kan ha flere positive påvirkninger for ansatte i verdikjeden, som for eksempel økt etterspørsel etter arbeidskraft som kan styrke forhandlingsposisjon og føre til bedre lønns- og arbeidsvilkår, behov for ny kompetanse og styrking av fagforeningers rolle i å ivareta arbeidstakerrettigheter. Strategisk leverandørarbeid er avgjørende for å styrke vår evne til å gjennomføre omstillingen til et lavutslippssamfunn med respekt for menneskerettigheter og med anstendige arbeidsforhold som premiss.
Statnetts etiske retningslinjer for leverandører uttrykker våre forventninger og krav til alle samarbeidspartnere, forretningspartnere og leverandører, inkludert leverandørens ansatte, styremedlemmer, innleid personell samt konsulenter som har oppdrag for en leverandør til Statnett. Våre krav og standarder skal følges også hos en leverandørs eventuelle underleverandører i hele kontraktskjeden.
Les mer om vårt samarbeid med leverandører.
Berørte lokalsamfunn
Omstillingen til et lavutslippssamfunn er avhengig av en bred støtte fra befolkningen, både globalt og lokalt – og særlig fra dem som blir direkte berørt av nye utbyggingsprosjekter. En rask omstilling vil dermed også måtte være en ansvarlig omstilling.
Når vi planlegger og bygger, må det gjøres så skånsomt som mulig for de lokalsamfunn som berøres av virksomheten vår. Statnett må balansere hensynet til lokalsamfunn og urfolk samt forsyningssikkerhet og fremdrift i prosjektene. Dette medfører både risikoer og muligheter.
Statnett jobber for god sameksistens med berørte grupper. Målet er at vi skal finne ut av motsetninger og jobbe mot felles mål, basert på dialog, tillit og kunnskap. Statnett har omfattende erfaring med dialog og samarbeid med ulike interessenter i prosjektene våre. Det er viktig at vi jobber kontinuerlig med å videreutvikle arbeidet med å oppnå god sameksistens med berørte grupper.