Statnett er plan- og systemansvarlig for nett til havs
I et brev til Statnett i juni 2023 klargjorde Energidepartementet (ED) at departementet vil forskriftsfeste Statnetts rolle som systemansvarlig til havs.
Departementet skrev også at regjeringen har besluttet å gi Statnett ansvaret for å planlegge nettet til havs. I samme brev legger departementet til grunn at eventuelle hybride nettløsninger skal bygges, eies og drives av Statnett.
Statnett vil derfor legge til rette for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av transmisjonsnettet til havs, slik vi gjør på land. Vi vil også forberede kraftsystemet på land til å ta imot den havvinden som eventuelt bygges ut.
Dette gjelder både flytende havvind i dype havområder langs hele norskekysten og bunnfast havvind sør i Nordsjøen. Statnett forbereder videre for å kunne bygge ut eventuelle hybride nettløsninger i fremtiden, hvis regjeringen beslutter dette.
Samfunnsøkonomisk rasjonell utvikling av nett til havs
Kraftproduksjon, forbruk og nett til havs og på land er del av ett felles kraftsystem. Havvind inngår derfor som et eget tema i Statnetts Systemutviklingsplan hvor utviklingen av kraftsystemet beskrives.
Høsten 2023 utgav Statnett også en egen temarapport om Utvikling av nett til havs, som beskriver forutsetninger og muligheter for utvikling av vindproduksjon og nett til havs i Norge. Vi har også gitt ut flere publikasjoner om havvind.
Utbygging av havvind og nett til havs er en del av energiomstillingen i Europa når flere tusen TWh med fossil energi skal erstattes med fornybar energi. Norge trenger også ny utslippsfri kraftproduksjon for å dekke en økende etterspørsel etter kraft til energiomstilling og ny industri. Tilgangen på rimelig kraft er avgjørende for hvor stor forbruksveksten blir.
Statnetts oppgave er å legge til rette for en bærekraftig og samfunnsøkonomisk rasjonell tilknytning av eventuell havvind som blir bygget. Vi ser at vi kan redusere nettkostnadene både til havs og på land gjennom god planlegging og ved å spre utbyggingen av havvind for å oppnå regional balanse mellom produksjon og forbruk. Den regionale utviklingen av kraftsystemet er beskrevet i Statnetts områdeplaner.
For en mest mulig samfunnsøkonomisk og bærekraftig utvikling, er det viktig å se de ulike stegene for utbygging av havvind i sammenheng. På den måten kan vi utnytte områdene best mulig og finne langsiktige rasjonelle løsninger. Både for radielle og eventuelle hybride løsninger må vi vurdere om det skal tilrettelegges for en sammenkobling med andre havvindparker og forbruk offshore.
Statnett anbefaler å starte med utviklingen av havvindområdene som ligger nærmest industriknutepunktene på land, da dette vil redusere kostnadene for nettutvikling på land og til havs, i tillegg til å redusere kostnadene for natur og miljø.
Avhengig av volum og plassering av havvindanleggene, kan det bli nødvendig med ytterligere utbygging av nett på land. Det er også nødvendig at kraftsystemet har tilstrekkelig regulerbar effekt, reserver og stabilitet.
Utvikling av nett til havs krever god dialog mellom aktører og interessenter. Statnett deltar i flere fora der interessentdialog er sentralt, blant annet Samarbeidsforum for Havvind, Expert Group Offshore (ENTSO-E), OCEAN (RGI) og OTC (Offshore TSO Collaboration).
Utredning av samordnet nettløsning for tilknytning av flytende havvind fra Utsira Nord
I 2023 fikk Statnett i oppdrag fra Energidepartementet om å legge til rette for havvind å planlegge tilknytning av havvind fra Utsira Nord. Statnett startet da et prosjekt for samordnet ilandføring av havvind fra Utsira Nord.
Prosjektet innebærer en ny transformatorstasjon på enten Utsira eller Karmøy vest, med videre forbindelse til Statnetts konsesjonsgitte transformatorstasjon på Karmøy.
Utredning av mulige nettkonsepter for bunnfast havvind i Sørvest F
Energidepartementet har i et brev til Statnett i juni 2023 varslet at det kan være aktuelt med hybride nettløsninger for deler av neste utlysning av bunnfast havvind sør i Nordsjøen, og ba derfor Statnett om å utrede mulige nettløsninger for havvind i Sørvest F. I desember 2023 ga departementet ytterligere rammer for utredningen, og ba om at analysegrunnlaget skulle være tilstrekkelig til at departementet kan fastsette nettkonsept i forkant av en utlysning.
Statnett leverte Nettutredning Sørvest F til Energidepartementet 10. februar 2025. I utredningen analyserer vi mulige nettkonsepter for tilknytning av havvind i Sørvest F. Rapporten er også relevant for de andre bunnfaste havvindområdene i Sørvest A-E.
Mulige nettkonsepter inkluderer både radiell tilknytning til Norge og hybride forbindelser der havvinden tilknyttes et eller flere andre land i tillegg til Norge. I analysen beregner og vurderer vi både prisvirkninger, samspillet med et fremtidig kraftsystem på land og samfunnsøkonomisk lønnsomhet.