Kravet om tiltak kommer fra forordning om langsiktig kapasitetsfastsettelse der TSO pålegges å bidra med tiltak dersom regulator konkluderer med at prissikringsmulighetene ikke er tilstrekkelige. I oppfølging av forordningen konkluderte RME med at produktene som tilbys i terminmarkedene i dag, ikke utgjør en effektiv sikring mot volatiliteten i døgnmarkedsprisene. 

Det er allerede kjent at Statnett planlegger å starte en pilotordning med EPAD-auksjoner senere i år. Piloten omfatter alle de norske budområdene, og Statnett planlegger å tilby 200-250 MW på hver grense mellom henholdsvis NO1-NO2, NO1-NO5 og NO3-NO4. Volumet som tilbys skal fordeles på måned-, kvartal- og årskontrakter, og auksjoner skal avholdes hver fjortende dag.  

Så lenge en evaluering av piloten ikke tilsier noe annet, anbefaler Statnett å videreføre piloten med samme oppsett og volumer som et varig tiltak. Statnett begrunner dette med usikkerhet knyttet til kostnader og gevinster, og anbefaler derfor å gå varsomt frem. Dette er i tråd rapporten som Statnett oversendte RME 16. august.  

EPAD-auksjonene forventes å øke handelsvolumet, redusere forskjellen mellom tilbudt kjøps- og salgspris for EPAD-kontrakter og dermed fremme bedre langsiktige prissignaler. Statnett forventer at innføringen av EPAD-auksjoner vil medføre betydelige kostnader, spesielt knyttet til sikkerhetsstillelse. 

Statnetts totale årlige kostnader for drift av piloten er estimert til 52 millioner NOK årlig. Den årlige kostnaden vil øke lineært med de tilbudte volumene dersom en varig løsning vil kreve høyere volumer enn piloten. Eventuelle gevinster og tap på EPAD-kontraktene vil komme i tillegg til driftskostnadene.