Arbeidsgruppen ble nedsatt for et år siden. Mandatet til gruppen var i korte trekk å identifisere og konkretisere forutsetninger for at DSO-ene skal håndtere flaskehalser i sitt eget nett selv, blant annet gjennom å:

  • Beskrive konkrete eksempler på hvordan DSO-er kan ta ansvar i eget nett
  • Øke forståelsen for hva den automatiserte systemdriften vil innebære i grensesnittet DSO/TSO

- Rapporten gir et godt grunnlag for videre diskusjon om framtidig håndtering av flaskehalser i regionalnettet. Statnett ønsker å jobbe for gode løsninger som sikrer god nettutnyttelse på alle nettnivåer for å legge til rette for økt elektrifisering og god forsyningssikkerhet, sier Torkel Bugten, seksjonsleder for systemutnyttelse i Statnett og leder av Samarbeidsforum DSO/TSO.

På kort sikt har arbeidsgruppen lagt til grunn at mulighetsrommet er innskrenket av eksisterende regelverk. Dagens regelverk gir allikevel et handlingsrom for å overlate mer av den operative håndteringen av flaskehalser i regionalnett til DSO-ene. Statnett vil ha uansett fortsatt ha det overordnede ansvaret, men det muliggjør at DSO-ene kan bruke sine virkemidler for å håndtere flaskehalser som er kjent i god tid. Dersom DSO-ene ikke har tilstrekkelig med virkemidler, kan Statnett håndtere gjenværende flaskehalser. Kostnaden for håndtering av flaskehalser av systemansvarlig, bør i et slikt system viderefaktureres til netteier, for å gi incentiver til riktig bruk av virkemidler og nødvendige investeringer. 

Rapporten beskriver hvordan dette kan skje i samspill med automatisk flaskehalshåndtering og balansering, som innføres 3. desember. For å håndtere flaskehalser, må DSO-ene ha tilgang på produksjonsplaner, og informasjonsutvekslingen mellom selskapene må styrkes. Gjennom et annet initiativ, starter Statnett opp et arbeid til høsten med bransjen, for å utarbeide en metode for bedre datautveksling.

- Det er viktig å understreke at arbeidsgruppens mandat ikke er å peke på hvilken retning vi skal gå. Det denne rapporten sier noe om er hva som må ligge til grunn dersom vi går i en retning der nettselskapene som eier og drifter regional- og distribusjonsnettet i større grad håndterer flaskehalsene i regionalnettet selv. Statnett vil på bakgrunn av rapporten avklare vår posisjon om hva vi mener er en effektiv framtidig håndtering av flaskehalser i regionalnett, sier Torkel Bugten.

På lengre sikt vil driftskoordinering med nettmodeller og fortsatt informasjonsutveksling være viktig. Selskapet Elbits, som har mange av de største nettselskapene som partnere, arbeider i dag med utvikling av nasjonal nettmodell. Rapporten vurderer også andre virkemidler som kan bidra til DSO-enes håndtering av flaskehalser, men det er ikke aktuelt at DSOene får offentlig forvaltningsmyndighet, slik Statnett har som systemansvarlig gjennom forskrift om systemansvaret (fos)​. På lengre sikt vil en helhetlig gjennomgang og justering av fos og andre forskrifter som regulerer nettvirksomheten være nødvendig, dersom det skal legges til rette for at DSOene håndterer flaskehalser i regionalnettet.