- En sterkere strømforbindelse som vil knytte nord og sør bedre sammen via en sjøkabel i Trondheimsfjorden er veldig viktig for det norske kraftsystemet. Den bidrar til økt forsyningssikkerhet, økt nord-sør kapasitet i nettet og næringsutvikling, sier konstituert konserndirektør for nett i Statnett, Christian Færø.

I områdeplan Midt er det viktigste tiltaket de nærmeste år å ferdigstille 420 kV-forbindelsen.

Endringer for å forbedre prosjektet

I mars 2022 søkte Statnett til NVE om å gjøre mindre justeringer sammenlignet med opprinnelig konsesjoner på de to strekningene; Åfjord-Snilldal og Surna-Viklandet.  Endringene innebærer for Åfjord-Snilldal mindre muffeanlegg på hver side av Trondheimsfjorden, endringer av Åfjord og Snilldal transformatorstasjon samt noen mindre traséjusteringer. For Surna-Viklandet er det søkt om noen mindre ombyggingsløsninger, både midlertidige og permanente

Vil gå i dialog med Sør-Fosen reinbeitedistrikt

Statnett vil nå gå i dialog med Sør-Fosen reinbeitedistrikt med intensjon om for å komme frem til en minnelig avtale med reinbeitedistriktet.

- Vi forsøker alltid å komme frem til en minnelig avtale med alle grunn- og rettighetshavere, dette prosjektet er intet unntak, fremhever Færø. - Vi vil jobbe for å gjennomføre prosjektet så effektivt som mulig. Samtidig er dette et komplisert prosjekt som vil kreve mye fra både oss og leverandører.

Oppstart av Surna-Viklandet ved årsskiftet

Statnett  planlegger å starte arbeidet med å oppgradere eksisterende kraftledning mellom Surna og Viklandet ved årsskiftet, forutsatt at alle tillatelser fra myndighetene er på plass. Arbeidet med å installere en ny transformator og reaktor i Snilldal transformatorstasjon startet opp i juni i år.

Det gjenstår fremdeles noe arbeid med å detaljprosjektere den nye kraftledningen mellom Åfjord og Snilldal.