Statnett skal knytte sammen strømforbindelsene nord og sør for Trondheimsfjorden, med en ny kraftledning og sjøkabel mellom Åfjord transformatorstasjon på Fosen og Snilldal transformatorstasjon i Orkland kommune. I tillegg skal eksisterende 300 kV kraftledning mellom Surna og Viklandet transformatorstasjoner oppgraderes til 420 kV. Arbeidet i Snilldal stasjon er en del av dette totalprosjektet. 

Statnett starter arbeidet i Snilldal før jobben med selve ledningen for å raskere kunne få på plass økt forsyningssikkerhet og nettkapasitet regionalt. 

Det første som skal gjennomføres i Snilldal stasjon er grunnarbeid og det er dette arbeidet som vil starte opp i juni. Den nye transformatoren vil etter planen installeres ved årsskiftet 2024/2025. Montasje av stål, apparater og kontrollanlegg samt testaktiviteter følger så før transformatoren kan settes i drift. Alt av arbeid skal gjennomføres innenfor eksisterende stasjonsgjerde.

Forsinkelser på Åfjord-Snilldal

Statnett sendte i oktober 2022 en søknad om endringer i gjeldende konsesjon for Åfjord-Snilldal. Endringene det ble søkt om gjelder mindre traséendringer og flytting av reaktorer fra Aunfjæra til henholdsvis Åfjord og Snilldal transformatorstasjoner. De omsøkte endringene er positive bidrag både økonomisk og miljømessig.

NVE valgte å avvente behandling av denne søknaden i påvente av enighet mellom reindrifta og staten på Fosen. Konsekvensene av den utsatte behandlingen er at Åfjord-Snilldal ikke kan settes i drift innen den konsesjonsgitte fristen, 26.august 2028. Statnett har derfor søkt om å få forlenget frist for idriftsettelse til 31.12.2029. Prosjektet vil jobbe for å gjennomføre prosjektet så effektivt som mulig.

Åfjord-Snilldal og Surna-Viklandet skal legge til rette for bedret forsyningssikkerhet, nytt forbruk og kraftproduksjon og økt flyt gjennom transmisjonsnettet i Midt-Norge