- Sør-Rogaland og Agder har et sterkt strømnett med god kapasitet. Vi har reservert til forbruk tilsvarende 2000 megawatt. Til sammenligning er dagens maksimum strømforbruk i Sør-Rogaland og Agder omtrent 3100 megawatt. Vi har også forespørsler for 2800 megawatt i tillegg, sier Gunnar G. Løvås, konserndirektør for Kraftsystem og Marked i Statnett.
Nye kunder som søker om tilknytning, vil bli vurdert av det regionale nettselskapet og Statnett. Modenhet i kundens prosjekter og kapasitet i nettet inngår i slike vurderinger.
Utnytter kraftnettet bedre
I tillegg til å ha reservert 2000 MW kapasitet til større industrikunder, har Statnett sammen med de regionale nettselskapene Glitre nett og Lnett satt av kapasitet til ca. 330 MW vanlig forbruk.
Vanlig forbruk defineres som strømforbruk opp til 5 MW. Denne kategori forbrukere trenger ikke søke Statnett om tilknytning, men kan få tilknytning direkte fra sitt regionale nettselskap. Dette er en ordning fra høsten 2023 og ble innført for å utnytte det eksisterende nettet betre.
- Bedre utnyttelse av eksisterende kraftnett er en viktig del av vår strategi, og vi mener det er rasjonelt for samfunnet at små og mellomstore kunder unngår å stå i kø bak store industriprosjekter, sier Løvås.
1750 MW reservert til ny kraftproduksjon
Statnett opplever også vekst i forespørsler om tilknytninger for ny kraftproduksjon fra solkraftverk, vindkraftverk på land og vannkraftverk. Agder er tilknytningspunkt for den første havvindutbyggingen på Sørlige Nordsjø II, som er planlagt knyttet til i Kvinesdal transformatorstasjon.
Statnett har reservert kapasitet til 1750 MW kraftproduksjon med følgende fordeling: 1400 MW havvind, 490 MW solkraft, 310 MW landvind og 220 MW vannkraft.
Så langt er planene om å øke kraftproduksjon mindre enn planer om å øke kraftforbruket i regionen.
- Statnett ser gjerne at vi får henvendelser fra flere som har planer om kraftproduksjon, avslutter Løvås.
Prosjekter i Sør-Rogaland
- 420 kV ledning Lyse-Fagrafjell satt i drift.
- Krossberg transformatorstasjon bygges i Stavanger.
- Konsesjonssøknad er sendt for Humleberget transformatorstasjon i Sandnes, og ny ledning mellom Fagrafjell og Humleberget.
- 300 kV Tonstad-Fagrafjell planlegges erstattet av 420 kV ledning fra Ertsmyra i Sirdal til Fagrafjell
- Øke transformeringskapasitet i Bjerkreim transformatorstasjon.
Prosjekter i Agder
- Konsesjonssøkt Stemmen transformatorstasjon i Vennesla
- Konsesjon er mottatt for økt transformering Kvinesdal transformatorstasjon
- Startet prosjektet med ny ledning Stemmen-Arendal-Bamble.
- Melding for eventuell reinvestering av kabler til Danmark, SK1 og SK2 er sendt til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
- Statnett har fått konsesjon for økt transformering i Arendal og Ertsmyra. Videre fremdrift er avhengig av forbruksutvikling
Fakta om områdeplaner
Elektrifisering, nye næringer og utbygging av fornybar kraftproduksjon medfører omfattende endringer i kraftsystemet.
Områdeplanene er et av Statnetts viktige verktøy og skal hjelpe Statnett og våre samarbeidspartnere med å oppnå mer helhetlige løsninger, tydeligere og mer forutsigbar nettutvikling og mer effektiv prosjektgjennomføring. Statnett har utarbeidet 10 områdeplaner i hele landet.