Et solkraftanlegg med batteri som både vil levere og ta strøm fra nettet trenger ikke å avklares med Statnett så lenge maksimal utveksling ikke overstiger 5 MW. Installert effekt for produksjonen skal ikke overstige 10 MW. Eventuelt uttak av kraft fra nettet til lading av batteriet, skal ikke skal overstige 20 GWh årlig.
- Denne forenklingen legger til rette for at solkraftanlegg inntil 10 MW kan bygges i kombinasjon med 5 MW batteri, der disse driftes slik at det aldri leveres mer enn 5 MW til nettet, og der det kan hentes inntil 5 MW i perioder for å lade batteriet. Det betyr også at batteriet kan nyttiggjøres som fleksibel ressurs i perioder av året med lite solkraftproduksjon. Vi forventer at dette kan bedre lønnsomheten for utbyggere og gi økt tilgang på solenergi og fleksibilitet, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett.
- I tillegg kan endringen legge til rette for å redusere produksjonsoverskudd av strøm i perioder med anstrengt drift til andre perioder på døgnet. Dette øker systemutnyttelsen, fortsetter Løvås.
Grensen for hvilke saker med både forbruk og produksjon som må avklares med Statnett bør sees i sammenheng med grensene som er satt for vanlig forbruk og mindre produksjon, da disse er satt med hensyn til dagens nettsituasjon. Det er derfor hensiktsmessig, i denne omgang, å begrense maks utveksling til nettet til 5 MW.
- Vi foreslår en øvre grense for størrelse på produksjonsanleggene nå, men utelukker ikke en økning i framtiden. Vi vil sammen med de regionale nettselskapene bruke tiden fremover på å høste erfaring. Når det har gått noe tid kan det være behov for å gå gjennom praksisen og eventuelt vurdere om grensen skal økes, forklarer Løvås.
Det er noen transmisjonsnettstasjoner og områder der det ikke vil være driftsmessig forsvarlig at produksjonsanlegg eller uttak med avtalt effekt over 1 MW knyttes til. Her forblir grensen på 1 MW som i dag.
Nettkapasitet må i alle tilfeller avklares med det lokale nettselskapet, siden det kan være lokale begrensninger.