Statnett har i områdeplan Helgeland og Salten beskrevet en rekke nettiltak i regionen som vil øke kapasiteten i strømnettet. En ny strømforbindelse mellom Mosjøen og Mo i Rana er et viktig tiltak i områdeplanen. - Flere nettforsterkninger er under utbygging og planlegging. Tiltakene øker nettkapasitet i og inn til området der de største forbruksplanene er og gir raskest kapasitetsøkning for videre vekst, sier Anne Sofie Risnes som er direktør for regionale planer i Nord, Midt og Øst i Statnett.

Trinnvis utvikling

Det er lagt opp til en trinnvis utvikling som vil gi økt kapasitet til prosjekt som står i kapasitetskø.

På Helgeland er det et stort ønske om å etablere ny industri. Statnett har i samarbeid med det regionale nettselskapet Linea allerede reservert nettkapasitet til nytt strømforbruk som tilsvarer en økning på over 70 prosent sammenlignet med dagens forbruk.

– Selv om vi har reservert nettkapasitet til mye ny industri, er det fremdeles flere modne planer som venter på nettilknytning. Derfor ser vi at det er et behov for å forsterke strømnettet mellom Mosjøen og Mo i Rana, forklarer Risnes.   

Anbefaler indre konsept

Det er vurdert to ulike konsept for nye 420 kV- forbindelser mellom Marka (Mosjøen) og Rana transformatorstasjoner. Ett ytre konsept hvor traseen legges nærmere kysten, og ett indre konsept via Nedre Røssåga transformatorstasjon i Hemnes kommune. Likt for begge konseptene er oppgradering av eksisterende forbindelser mellom Nedre Røssåga til Grundfors i Sverige og sørover i Norge til 420 kV.  

Statnett anbefaler indre konsept og at den nye kraftledningen bør bygges trinnvis etter behov. Første trinn vil være å bygge mellom Mosjøen og Nedre Røssåga.

- Det er flere modne planer om økt strømforbruk på Helgeland, flere av de i Vefsn kommune, som venter på å få knyttet seg til nettet. Statnett vurderer det som forsvarlig å tilknytte ytterligere inntil 110 MW nytt forbruk i Marka med særlige vilkår om utkobling. Vilkårene vil være midlertidige inntil ny kapasitet inn til og i Marka kommer i drift, sier Risnes.

Høring og informasjonsmøte

Energidepartementet har sendt utredningen på høring, med høringsfrist 20.desember 2024.

Statnett inviterer til et digitalt informasjonsmøte 12.november hvor vi vil gå gjennom utredningen. Møtet er åpent for alle.