Frister for innrapportering
I henhold til Forskrift om systemansvaret i kraftsystemet (fos) § 14a - Rapportering av anleggsdata før idriftsettelse* og tilhørende retningslinjer gjelder generelt at nytt eller endret anlegg skal være innmeldt av konsesjonær i Fosweb senest fem uker før første spenningssetting. Anleggsdata og dokumentasjon skal deretter være godkjent av systemansvarlig senest fire uker før spenningssetting.
Retningslinjer
NVE godkjente 10.10.2024 Statnetts forslag til oppdaterte retningslinjer for energilovforskriften § 6-1 (kommende fos § 14a). Merk særlig at systemansvarlig gis mulighet til å endre data rapportert av konsesjonær før innmelding. I tillegg vil løsningen utvides som følge av NVEs godkjenning. Endringene gjøres gjeldende fra 1.1.2025.
Gjeldende retningslinjer godkjent av NVE og RME finner du på Retningslinjer for systemansvaret
Veiledere
For å lette utfylling har vi utarbeidet brukerveiledere og parameterveiledere som du finner i listen nede på denne siden. Du finner i tillegg svar på ofte stilte spørsmål om Kraftsystemdata her på denne siden.
Solkraft
Tilsvarende som for andre typer produksjonsanlegg er også solcelleanlegg - inkludert bygningsmonterte - rapporteringspliktige i Fosweb, dersom samlet installert effekt for et anlegg er 1 MW eller over.
Merk at det er samlet installert effekt fra vekselretterne/omformerne som er bestemmende for rapporteringsplikten, siden peak-effekt fra solcellene ikke representerer effekten som anlegget kan mate ut på nettet. Les mer på siden om solkraft.
Data for produksjonsanlegg tilknyttet distribusjonsnett skal kontrolleres før idriftsettelse
For produksjonsanlegg tilknyttet distribusjonsnett skal områdekonsesjonær kontrollere at anleggsdata er rapportert til systemansvarlig før nye anlegg eller endringer i eksisterende anlegg kan settes i drift. Les mer på siden om produksjonsanlegg tilknyttet distribusjonsnett.
Detaljskjema
Detaljskjema inneholder informasjon for regional- og transmisjonsnettet, samt tilknyttede forbruks- og produksjonsenheter - Les mer om detaljskjema.
*Tidligere energilovforskriften (enf) § 6-1 - les mer på Endringer i energilovforskriften og systemansvarsforskriften - regjeringen.no
Spørsmål og svar - Kraftsystemdata-modulen i Fosweb
-
Hvordan melder jeg inn kraftsystemdata i Fosweb?
Endringer i kraftsystemdata tas først videre til behandling når de har oppnådd status innmeldt.
Visninger i Fosweb er normalt passive - det er etter å ha klikket på Åpne for redigering og valgt eller opprettet en inmmelding, at du kan oppdatere data. Funksjonen Åpne for redigering befinner seg i høyre skjermbildekant.
Du kan også klikke du på Innmeldinger under Kraftsystemdata i menybåndet øverst på siden. Du får da se en oversikt over alle innmeldinger ditt selskap har under arbeid.
Så lenge du jobber med en innmelding, vil du se at innmeldingens navn i høyre overkant av skjermbildene. Ved å klikke på innmeldingsnavnet kan du enhver tid kunne komme til oversikten med alle endringer i innmeldingen.
Du kan opprette, eller gjenoppta arbeidet med, en innmelding direkte fra de ulike visninger i Fosweb. Informasjon i en innmelding er tilgjengelig for systemansvarlig mens den er under utfylling, for derved å kunne forenkle eventuelt support-behov underveis i utfylling.
Du melder inn endringer på enkeltkomponenter straks utfylling er komplett og validert - det er altså ikke nødvendig å ferdigstille hele innmeldingen før innsending og saksbehandling.
Godkjente delinnmeldinger prosesseres nattlig i Fosweb, og kraftsystemdata oppdateres i henhold til dato for ikraftsettelse. Data blir etter dette tilgjengelig for modellering i driftssystemer og analyse.
Når alle delinnmeldinger er ikraftsatt, vil innmeldingen de hører til, bli arkivert. Avsluttede innmeldinger finner du ved å endre fra Aktive til Arkiverte innmeldinger i listevisningens grå header. (For tidligere brukere av DDKweb gjør vi oppmerksom på at evt. tidligere opplastede Excel-filer ikke vil være synlige i Fosweb). En innmelding får Arkivert-status etter at alle tilhørende elementer er ikraftsatt.
Forøvrig finner du kontekstspesifikk veiledning på relevante sider i Fosweb, og mange datafelt har nyttige hjelpetekster. Disse kan du vise ved å holde markøren over info-boblen i tilknytning til feltet.
I tillegg er ulike veiledere tilgjengelige - se under 'Relevante Dokumenter/Vedlegg' nederst på denne siden.
-
Hvordan bør en innmelding av kraftsystemdata i Fosweb organiseres?
Friheten i innmeldingskonseptet kan by på utfordringer. Innmeldinger bør derfor omfatte separate tema, dvs så langt det er mulig unngå å blande datakomplettering og kvalitetsheving med innmelding av nye prosjekter.
Det er viktig at innmeldingens innhold (stasjoner, komponenter, etc) er avgrenset og relatert, og ikke eksempelvis blandet på tvers av prosjekter. Videre skal innmeldingens Beskrivelse være så presis som mulig, både mht egen gjenfinning, men også i forbindelse med saksbehandling. Angi fortrinnsvis hvilke stasjoner (overføringer) som er berørt i innmeldingen.
Det er videre ønskelig at kun et lite antall stasjoner referes i en og samme innmelding. Selv om måten å legge inn data på er avhengig av komponenttype, kan alle typer komponenter kombineres i en og samme innmelding. Innmeldingen kan betraktes som en naturlig 'beholder' for elementer som utgjør et naturlig hele.
Dersom innmeldingen har bakgrunn i et vedtak (eller en søknad) iht. fos § 14, skal saksnummeret alltid oppgis.
Når du gjør oppdateringer i Fosweb er det viktig å være bevisst hvilken innmelding som er aktiv, slik at endringer ikke uforvarende havner i irrelevant sammenheng. Skulle slike feil allikevel skje, må irrelevante endringer slettes. Opprett deretter en hensiktsmessig beskrevet innmelding for de endringer som du ønsker å melde inn. (Det er foreløpig ikke støtte i Fosweb for å flytte endringsrader fra én innmelding til en annen).
-
Hvor finner jeg forklaring på de ulike parametre som etterspørres?
Tips til hvor du kan finne informasjon som etterspørres finner du både i veiledere i listen nede på denne siden, samt også i Fosweb: På hver komponenttypes listevisning finnes det en nedtrekksmeny merket Last ned veiledere.
-
Hvordan melder jeg inn GIS-data?
Statnett benytter ArcGIS (fra ESRI), og foretrekker at anleggskonsesjonærer med samme system oversender geografiske data på ESRI-formatet Shape.
Anleggskonsesjonærer som har et annet geografisk informasjonssystem oversender sine geografiske data på SOSI format, versjon 3,4.
Stasjonsanlegg: Det er tilstrekkelig med en geografisk posisjonering av selve stasjonen. Det kreves ikke en posisjonering av anleggene innenfor stasjonsområdet.
Ledningsanlegg: Det er tilstrekkelig å angi posisjonen til knekkpunktene (der ledningen endrer retning). Statnett ønsker en geografisk posisjonering av alle mastepunktene dersom dette lar seg framskaffe uten større merarbeid.
-
Produksjonsanlegg: Hvilke anlegg skal det rapporteres kraftsystemdata for?
Både forskrift om energiutredninger § 13 og NVEs vedtak om innhenting og deling av kraftsystemdata nevner produksjonsanlegg over 1 MW, og med produksjonsanlegg menes oftest enkeltaggregater. Noen av de parametre som blir omtalt i forskriften (middelproduksjon og tilgjengelig vintereffekt) er imidlertid parametre som ikke eksisterer for enkeltaggregater, men for kraftverk/kraftstasjoner.
Systemansvarlig har avklart med NVE at for alle kraftverk der samlet installert merkeeffekt i kraftverkene er på 1 MW eller over, skal kraftsystemdata rapporteres. Rapporteringsplikten sammenfaller på så måte med at det er kraftsystemdata for alt som er definert som kraftverk og småkraftverk som skal rapporteres. NVE planlegger å oppdatere sitt vedtak for å tydeliggjøre dette.
Dersom samlet installert merkeeffekt i kraftverket er mindre enn 1 MW, send følgende opplysninger til systemansvarlig via fos@statnett.no:- Samlet merkeeffekt for kraftverket
- Samlet merkeytelse for kraftverket
- Merkeeffekt for enkeltaggregater i kraftverket
- Merkeytelse for alle enkeltaggregater i kraftverket
Systemansvarlig vil deretter avregistrere plikten å rapportere ytterligere kraftsystemdata for det aktuelle kraftverket. Merk at systemansvarlig også vil oppdatere sitt markedssystem (FIFTY) i tråd med disse opplysninger, og at det ikke vil være mulig å rapportere inn produksjonsplaner som overstiger oppgitt samlet merkeeffekt for kraftverket.
-
Produksjonsanlegg: Utfylling av data - hvordan bør jeg gå frem?
Her følger noen tips til utfyllingsarbeidet:
- Selskapet som innehar konsesjonen anbefales å starte med å gå igjennom oversikten over stasjoner og produksjonsanlegg og påse at disse er registrert på riktig konsesjonær. (Om nødvendig kan du selv endre konsesjonær på stasjon eller anleggsdeler. Begge parter i et konsesjonærskifte må bekrefte endringen før dette reflekteres i Fosweb).
- Generelle data (som lokalisering) må fylles ut for hver stasjon, som i sin tur er delt inn i understasjoner: Kraftstasjon, transformatorstasjon, selvstendig koblingsstasjon eller T-avgrening. Disse kan ha hver sin konsesjonær, som igjen må besørge delutfylling. Dersom en stasjon skulle mangle i oversikten, må den defineres fra grunnen av.
- Data som er blitt meldt inn tidligere er gjort tilgjengelig for komplettering og kvalitetsheving i Fosweb. Konsesjonærer med små aggregat kan ønske å delegere oppgaven med å komplettere kraftsystemdata til andre - Fosweb støtter dette gjennom en særskilt 'på vegne av'-funksjonalitet.
Forslag til prioritering av arbeidet:
- Start med de nyere anlegg der data er enkelt tilgjengelig. Data til alle obligatoriske felt i Fosweb vil normalt være tilgjengelig i leverandørens dokumentasjon
- Større anlegg (høyere installert ytelse) er generelt viktigere enn mindre.
- Ferdigstill ett anlegg (data under kraftstasjon og aggregat) av gangen. Påfølgende saksbehandling hos systemansvarlig kan da hindre tilløp til evt. generelle feil før omfanget blir stort.
- Det skal fylles ut elektriske og mekaniske data for eksempelvis generatorer, og dokumentasjon som prøveprotokoll, merkeskilt og kapabilitetsdiagram skal lastes opp. Visningene i Fosweb er langt på vei selvforklarende, og valideringsregler styrer hva som er påkrevet informasjon. På denne siden er det i tillegg tilgjengelig en parameterveileder som kan være til hjelp ved utfylling.
- Er dokumentasjon tapt eller umulig å oppdrive - dette kan gjelde dersom målinger ikke er utført, eller generelt for små og eldre kraftverk - må konsesjonær ta kontakt med systemansvarlig (fos@statnett.no) for å gis anledning til å melde inn data med mangler (ufullstendig innmelding).
-
Produksjonsanlegg: Hvordan finner jeg data som etterspørres?
Systemansvarlig trenger så mye og så presise data som mulig for produksjonsanleggene.
- Enkelte data vil nok i noen tilfeller måtte letes etter i arkiver
- Normalt forventes det ikke at nye prøver gjennomføres eller at estimerte data bestilles fra leverandør
- Dersom data ikke kan oppdrives er det mulighet for å sende inn en ufullstendig innmelding
Trolig vil personer i din egen organisasjon kunne hjelpe med å fremskaffe datagrunnlaget, selv om de ikke selv er involvert i utfylling i Fosweb - eksempelvis:
- Operatører på driftssentralen vil relativt enkelt kunne besvare mange av spørsmålene vedrørende turbinregulator og magnetiseringsutstyr
- De som jobber med instrumenter og kontrollutstyr vil ofte kunne bidra med resterende data under turbinregulator og magnetiseringsutstyr
- Den som er ansvarlig for generatorer vil kunne hjelpe med ta rede på generatordata
-
Produksjonsanlegg: Anlegget er fritatt fra vassdragskonsesjon og/eller anleggskonsesjon, må kraftsystemdata rapporteres?
Ja, NVE har i sitt vedtak om innhenting av deling av anleggsdata tydeliggjort at det er størrelsen (merkeeffekten) på kraftverket som avgjør om data må rapporteres eller ikke. Rapporteringsplikten er ikke avgrenset til anlegg med vassdragskonsesjon og/eller anleggskonsesjon.
-
Transformatordata: Hvorfor ber vi om denne informasjonen?
Transformatorene utgjør forbindelsen mellom nettområder og deres kobling til kraftsystemet. De innmeldte data om transformatorer danner basis for drift og analyse av kraftsystemet. Det er derfor viktig at dataene er komplette, korrekte, og følger utviklingen av transformatorenes tilstand.
NVE fattet 13.01.2012 vedtak* overfor konsesjonærer med krafttransformatorer om at de skulle oversende Statnett data for transformatorer med spenning fra 30 kV og høyere. Hensikten var å etablere en nasjonal tilstandsdatabase for transformatorer. Statnett foretok en innsamling av data i 2012 og 2013, og det er nå behov for å samle inn oppdaterte data.
Konsesjonærene skal gjennom sin brukerside på Fosweb kvalitetssikre eierdata og tekniske data for sine transformatorer. I tillegg skal det legges inn dokumentasjon og tidfesting fra siste oljeprøve av den enkelte transformator.
Det vil være mulig for konsesjonærene å avtale med laboratorier at oljeprøveresultater sendes direkte til systemansvarlig via Fosweb.
-
Transformatordata: Hvordan legger jeg til en oljeprøve?
Slik legger du til en oljeprøve, etter først å ha valgt relevant transformator fra listen (det forutsettes også at du har aktivert en relevant innmelding):
Ved å åpne avsnittet/panelet 'Oljeprøver' får du oversikt over prøverapporter som evt allerede er lagt inn.
Klikk på knappen 'Legg til ny oljeprøve' for å legge inn data fra en rapport.
Det er lagt opp til å kunne lese inn data direkte fra en rapport-PDF (i visse formater). Dersom du bruker opplasting, påse at alle felt viser korrekte data slik de fremkommer av selve rapporten.
Dersom en rapport ikke lar seg laste opp, må målte verdier registreres manuelt.
Vær oppmerksom på at det med parameteren 'Vanninnhold' menes vann i isolasjon (dvs olje, og denne angis normalt med benevnevnelsen mg/kg).
I en kommende versjon av Fosweb vil det kunne bli mulighet for å legge inn flere typer prøveresultater.
Dersom du har avtalt med ditt analyselaboratorium at rapporter skal oversendes direkte til Statnett, skal disse etterhvert bli synlige i listen. Mener du at det mangler en rapport, ta da først kontakt med ditt laboratorium. -
Stasjoner og stasjonskomponenter: Hva er en understasjon?
En understasjon er enten transformator, produksjonsanlegg eller t-avgrening.
-
Overføringer, liner og kabler: Hva bør jeg vite om termiske grenselaster for linjer og kabler?
Ved innmelding i Fosweb oppgir konsesjonærene termiske grenselaster for linjer og kabler for lufttemperaturer fra -30 ºC til 30 ºC med intervaller på 10 ºC.
Dersom omgivelsestemperaturen befinner seg mellom de innmeldte verdiene vil systemansvarlig overvåke lastflyten for luftlinjer basert på en lineært interpolert verdi. Dersom omgivelsestemperaturen er utenfor området -30 ºC til 30 ºC, vil vi for luftlinjer benytte en ekstrapolert verdi (en verdi basert på en funksjon der en rekke verdier av funksjonen er kjent) for hhv -40 ºC og 40 ºC. For lufttemperaturer mellom 30 ºC og 40 ºC overvåker vi lastflyt basert på en lineært interpolert verdi, mellom den innmeldte verdien for 30 ºC og den ekstrapolerte verdien for 40 ºC
For kabler overvåker systemansvarlig flyt basert på verdier som er interpolert lineært mellom innmeldte verdier. Utenfor det innmeldte temperaturområdet benyttere vi verdi som innmeldt for hhv -30 ºC og 30 ºC.
Systemansvarlig legger til grunn at ovennevnte reflekterer luftlinjer og kablers termiske grenselast for omgivelsestemperaturer mellom og utenfor de verdier som er innmeldt av konsesjonær.
Dersom du har spørsmål kan du henvende deg via driftsstans@statnett.no
-
Overføringer, liner og kabler: Hvorfor ber vi om denne informasjonen?
I oppdateringen av fos 01.01.2013 gis det nye krav til oversikt over overføringsgrenser. I fos § 7 første ledd heter det at konsesjonær skal utarbeide oversikt over egne anleggs maksimale overføringsgrenser. Det nye er bl.a. at temperaturgrensene fra -30 til +30 grader Celsius, og overlastbarhet av komponentene, også skal meldes inn. Fosweb vil gi en oversikt over konsesjonærenes innmeldte grenser. Disse opplysningene skal kompletteres og bekreftes i henhold til de nye kravene.
Da grensene regulerer pilhøyden på ledningen er det viktig at grensene som nå bekreftes, er godkjent av driftsleder. Vurderte og vedtatte grenser legges inn i driftssentralsystemet og danner grunnlaget for analyse og drift av kraftsystemet. Systemansvarlig drifter da etter omforente grenser, bekreftet av både konsesjonær og systemansvarlig.
-
Overføringer, liner og kabler: Hvordan finne en overføring med T-avgrening?
Data som presenteres i Fosweb benyttes i Statnetts driftssystem. Det betyr at i enkelte tilfeller vil en overføring allment kjent som fra stasjon A til B presenteres i listen som flere overføringer, eksempelvis fra A til C, C til D og C til B.
Dette gjelder ofte der det er T-avgreninger på overføringer. Disse avgreningene betraktes som stasjoner i systemansvarliges driftssystem.
Linje fra stasjon til en T-avgrening og linje videre fra T-avgrening til stasjon, vises derfor her som to separate overføringer.
Overføringsforbindelsen mellom de fullverdige 300 kV stasjonene Dalen og Fjell, vil i dataunderlaget vises som to overføringsforbindelser:
S 300 Dalen - Storfossen_T og S 300 Storfossen_T - Fjell.
Det vil også finnes en forbindelse S 300 Storfossen - Storfossen_T.
Oversikten dekker sentral- og regionalnett (>24kV) og, i første omgang, transformatorene med primærspenning på 300 kV og over.
Dersom du savner en overføring i Fosweb oppretter du den via en innmelding.
(Angående prefiks (N, M eller S) i navn på overføringer: Disse skriver seg fra driftssentralsystemets tilordning til hhv Nord-, Midt- og Syd-Norge)
Spørsmål og svar - tilgang til Fosweb
-
Tofaktor-autentisering ved pålogging - hva innebærer det?
Fosweb pålogging: https://fos.statnett.no
Brukernavn/passord
Brukernavn vil være din registrerte e-postadresse i Fosweb.
I tillegg til brukernavn/passord kreves det engangskode mottatt via SMS (til registrert mobilnummer) for å logge på.
Ved første gangs pålogging må du opprette et passord. Du finner beskrivelse her under spørsmål og svar.
Endring av brukerdata og tilganger til modulene i Fosweb
Håndteres av lokal Fosweb-administrator.
Merk at endring av eksisterende, eller opprettelse av nye brukere, enkelte ganger må behandles manuelt i Statnett. I noen tilfeller vil det derfor kunne ta inntil ett døgn før endringer har effekt.
Fosweb-brukere uten registrert mobilnummer
Etter innføring av tofaktor-autentisering får tidligere brukere ikke logget på uten å ha forhåndsregistrert mobilnummer. Registrering av mobilnummer eller (gjen)opprettelse av brukere gjøres av din lokale Fosweb-administrator.
Dersom du ikke vet hvem som er din lokale Fosweb-administrator, eller har andre spørsmål, kan du kontakte oss via fos@statnett.no.
-
Tofaktor-autentisering - hvordan oppretter/endrer jeg passord?
For å opprette/tilbakestille ditt passord på Statnetts påloggingsportal følger du denne linken: https://reset.statnett.no/
(Det er forutsatt at du allerede har en registrert Fosweb-bruker. Dersom du ikke har bruker, må du kontakte din lokale brukeradministrator for Fosweb.)
Hvordan tilbakestille passord:
Du oppgir først din registrerte e-postadresse, så de fire siste siffer i ditt mobilnummer. Oppgi deretter engangskoden som du mottar, og du kommer til dialogen der du kan registrere ønsket passord.Merk at passordet må tilfredsstille visse kriterier for å bli godkjent - følg veiledning i dialogvinduet.
Du finner en stegvis beskrivelse i separat veileder
Hva gjør jeg hvis jeg har glemt passordet?Følg samme fremgangsmåte som da du opprettet nytt passord - via https://reset.statnett.no/
*Merk at hyppige/gjentatte forsøk på å endre passord kan føre til at kontoen blokkeres i 24 timer.*
Fosweb pålogging: https://fos.statnett.no
Dersom din tilgang skulle bli stengt ifm. pålogging, eller du får feilmelding som refererer til System Administrator: Kontakt da vår Brukerstøtte via 3020@statnett.no.
Ved spørsmål vedrørende Fosweb kan du kontakte oss via fos@statnett.no. -
Hva må jeg vite om roller og ansvar i fos?
Systemansvarlig forholder seg til komponentens konsesjonær.
Med konsesjonær menes selskapet som innehar anleggskonsesjon på en komponent. Komponentens konsesjonær er ansvarlig for at korrekte anleggsdata for komponenten innmeldes og bekreftes i Fosweb.
Komponentens konsesjonær kan i Foswebs brukeradministrasjon delegere den praktiske innmeldingen av anleggsdata til et annet selskap, men systemansvarlig forholder seg altså kun til komponentens konsesjonær.
Den økonomiske eier av en komponent er ikke relevant i innmeldingssammenheng.
-
Hvordan får jeg tilgang til Fosweb?
Dersom du vet at det allerede finnes Fosweb-brukere i selskapet der du jobber, tar du kontakt med den som er lokal Fosweb-administrator for å få opprettet en brukerkonto.
- eller:
Send en forespørsel til fos@statnett.no.
-
Jeg ser ikke det jeg forventer når jeg logger på?
Dersom du savner tilgang til en modul - som Driftsstans eller FASIT-rapportering - ta da kontakt med din lokale Fosweb-brukeradministrator. Om du ikke vet hvem som har hånd om brukeradministrasjon i ditt selskap, send en e-post til adressen nedenfor.
Andre problemer med visning kan være knyttet til nettleseren du bruker.
Portalen baserer seg på nyeste teknologi og standarder, og vi oppfordrer derfor alle til å oppgradere til siste versjon av benyttede nettlesere.
Ved bruk av eldre nettlesere vil man kunne oppleve redusert funksjonalitet eller utilsiktede mangler ved presentasjon av informasjon. Dersom du opplever dette, vennligst kontakt din IT-ansvarlige.
Dersom problemet vedvarer, henvend deg til fos@statnett.no. For å kunne hjelpe deg best mulig er det nyttig med en nærmere beskrivelse av forløpet; legg gjerne også ved aktuelle skjermbilder.
-
Hvordan får jeg tilgang til andre moduler i Fosweb?
For å få tilgang til andre moduler må du kontakte din lokale Fosweb-administrator, som tildeler de nødvendige tilganger til din bruker.
Enkelte selskaper lar eksterne rapportere for seg, eller det kan eksempelvis være behov for å søke driftsstans på vegne av et annet selskap: I slike tilfeller kan nødvendig tilgang opprettes via Delegering i Foswebs brukeradministrasjon - les også eget punkt om dette under Spørsmål og svar her på siden.
Dersom du ikke vet hvem som har hånd om brukeradministrasjon i ditt selskap, ta kontakt via fos@statnett.no.
-
Brukeradministrasjon: Hvordan legger jeg til eller redigerer en bruker?
Dersom du har rolle som lokal Fosweb-administrator, kan du opprette og redigere Fosweb-brukere i ditt eget selskap.
Etter å ha logget på finner du denne funksjonen ved å klikke på ditt brukernavn i menybåndet og velge 'Brukeradministrasjon'.
Opprett bruker
Velg 'Ny bruker' nede på siden, under ev. liste med eksisterende brukere.
Etter å ha oppgitt unik epost-adresse, åpnes en brukerdialog.
Under fanen 'Personlig info' oppgis brukerens for- og etternavn samt mobilnummer (landskode angis i separat felt).
I feltet Primær rolle kan du velge 'Kundeadministrator' dersom det er aktuelt å gi brukeren tilsvarende rettigheter som deg selv. Antall brukere med administratorrolle skal imidlertid holdes på et minimum: I tillegg til hovedadministror kan man i tillegg ha én til to i backup.
Merk: Dersom det er behov for å opprette bruker som ikke er direkte tilknyttet eget selskap (eksempelvis en konsulent), skal selskapet som er blitt gitt oppdraget inngå separat sikkerhetsavtale med Statnett - ta i slike tilfeller kontakt via fos@statnett.no
Tilganger
Under fanen 'Tilganger' gir du brukeren tilgang til de ulike modulene i Fosweb. Hver modul har en hjelpetekst med forklaring på de aktuelle rollene. En bruker må gis tilgang til minst én modul.
Dersom ditt selskap har fått delegert tilgangsrettigheter for andre selskaper, vil disse selskapene være synlige i denne fanen. Hvis en bruker i ditt selskap skal kunne opptre på vegne av et annet selskap, velges dette fra denne listen. Se også avsnittet Delegér myndighet nedenfor.
Når ny bruker er opprettet, sendes melding om dette til registrert epostadresse (samt kopi til deg som er lokal Fosweb-administrator). Mottageren må deretter opprette sitt passord via https://reset.statnett.no/. Passord må settes innen ti dager, i motsatt fall deaktiveres brukeren - se nedenfor for reaktivering.
Fosweb pålogging gjøres via https://fos.statnett.no.
Redigér bruker
Hvis du klikker på en eksisterende bruker i listen av allerede registrerte brukere, åpnes en dialog for redigering. Her vil du ikke ha mulighet til å endre brukernavn*. De øvrige feltene er åpne for endring, tilsvarende som ved opprettelse av bruker.
I tillegg er det mulig å slette brukeren fra dialogen.
Merk at endringer for enkelte moduler - som TUF- og GO-planer - fordrer at bruker logger av og deretter på igjen for at ny tilgang skal ha effekt.
Status for endringer vises ev. under info-symbolet (i) i listevisningen av brukere.
* Siden e-postadressen benyttes som brukernavn kan denne dessverre ikke endres i Foswebs brukeradministrasjon. Når domenenavnet i brukernavn/adresse endres blir det derfor nødvendig å opprette nye brukere til erstatning for de opprinnelige.
Reaktivering av bruker
Etter lengre tids inaktivitet vil en Fosweb-bruker deaktiveres, og vil dermed ikke lenger ha tilgang. Dette fremkommer i oversiktsvisningen over brukere ved et 'Nei' i Aktiv-kolonnen. Dersom det er aktuelt å reaktivere en bruker, åpner du redigeringsdialogen og velger Aktivér bruker, for deretter å Lagre.
Delegér myndighet
Fosweb gir mulighet for å la en ekstern bruker opptre på vegne av ditt selskap. Dette kan være aktuelt ved rapportering av data eller for å ivareta ulike driftsoppgaver.
Å sette opp 'på vegne av'-tilgang for en ekstern bruker forutsetter noe selskapsadministrasjon i begge involverte selskap.
Se steg-for-steg beskrivelse i Fosweb - på-vegne-av-funksjonalitet - brukerveiledning (PDF).
Ved behov for å gi tilgang til et konsulentselskap kontakter du oss via fos@statnett.noSkulle du har spørsmål vedrørende selskaps- og brukertilganger kan du henvende deg til fos@statnett.no
-
Delegering - hvordan gir jeg en ekstern bruker tilgang til å registrere/rapportere data på vegne av mitt selskap?
Fosweb gir mulighet for å la en bruker - hos annen konsesjonær, eller ved et konsulentselskap - opptre på vegne av ditt selskap.
Å sette opp 'på vegne av'-tilgang for en ekstern bruker er i prinsippet enkelt, men forutsetter noe brukeradministrasjon i begge involverte selskap.
Se steg-for-steg beskrivelse i Fosweb - på-vegne-av-funksjonalitet - brukerveiledning (PDF).
Dersom du skulle ha spørsmål kan du henvende deg til fos@statnett.no.